Yeme Bozuklukları
Yeme bozukluğu, bir kişinin fiziksel sağlığına bir tehdit oluşturacak derecede düzensiz yemek yeme türüne sahip olması anlamına gelen bir psikiyatrik hastalıktır. Genel olarak kadınlarda daha fazla görüldüğü bilinmekle birlikte tamamen psikolojik kaynaklı olduğu bilinmektedir. Buna göre bireyler, daha ince görünme, fazla kilo almaktan kaçınma ve topluma ayak uydurma çabası içerisine girerek yemek yemekten kaçınabilirler.
Farklı türleri bulunan yeme bozukluğunun her bir çeşidinde farklı belirtiler baş gösterse de genel anlamda kendini aç bırakarak vücuda zarar verecek bir biçimde yemek yemekten kaçınma görülmektedir.
Yeme Bozukluğu Türleri Nelerdir?
Yeme bozukluğu çeşitleri arasında bulunan bazı türler aşırı yemek yemeye yönelirken bazı türler de tam tersine yemekten kaçınma hatta bunu üst seviyelere taşıyarak yemekten sonra kusma veya aşırı spor yaparak kalorileri elimine etme olarak karşımıza çıkarlar.
1. Bulimia
Sürekli bir şekilde aşırı yemek yeme ihtiyacı duyulmasından sonra kişinin fazla yediğini düşünerek kendisini zorlaması, kusması ve aşırı egzersiz yapması olarak tanımlanır. Bireyler ne kadar kilo vermek isteseler de daha fazla yemeye de meyillidirler.
2. Anoreksiya
Anoreksiya ise, sağlıksız bir şekilde zayıf olunmasına rağmen yine de kendini kilolu görme ve bu sebeple de yemekten kaçınma ve kilo vermeye çalışma olarak görülür. Bunların yanında atipik yeme bozukluğu da görülür, bulimia ve anoreksiya hastalıklarına tam olarak benzemese de klinik açıdan tedavi edilmeleri oldukça önemlidir.
3. Aşırı Yeme Bozukluğu
Tıkınırcasına yeme bozukluğu olarak da bilinir. Buna göre tıkınırcasına yeme bozukluğu belirtileri arasında açlık duyulmamasına rağmen hastalar yemek yer, kilo vermeye yönelik bir çabaları olmamasına rağmen depresif bir hale girerek kilolarından şikayet edebilirler.
4. Pika
Besin değeri olmayan ve normalde yenilmeyecek hatta yenilmesi zararlı olacak saç, kağıt, toprak ya da buz gibi maddelerin yenilmesi ile ilgili bir yeme bozukluğudur.
5. Ruminasyon Bozukluğu
Ruminasyon Bozukluğu, bir kişinin yemeği yedikten ve yuttuktan sonra tamamen istekli olarak tekrar ağzına getirmesi ve tekrar çiğnemesi ile ilgilidir. Genellikle çocuklarda daha fazla görülmektedir.
6. Gece Yeme Sendromu
Günlük olarak alınan enerjinin genellikle gece aşırı yemekten kaynaklanmasıdır. Haftalık olarak 3-4 defa geceleri uyanarak aşırı yemek yeme görülebilir. Yemek yenildikten sonra ise pişmanlık baş gösterebilir.
Yeme Bozukluğunun Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?
Yemek yeme bozukluğu belirtileri arasında öncelikle bahsedildiği üzere yeme bozukluğu çeşidine göre aşırı yeme, yememe, yediğini çıkarma, aşırı spor yapma ve bunların yanında farklı maddeleri yeme verilebilir.
Yeme bozukluğunun nedenlerine gelecek olursak ise tamamen psikolojik kaynaklı olan bu hastalık, kişinin toplum baskısıyla aşırı kilolu görülmekten kaçınılması ya da farklı depresif bozukluklar olabilir. Bunun yanında yapılan meslek, kişinin büyüdüğü aile ve çevre de etkilidir. Yeme bozukluğu nedenlerini sıralamak gerekirse şöyle bir liste oluşabilir;
- Erken olgunlaşmak
- Mükemmel olma isteği
- Cinsel istismar
- Alay konusu olmaktan korkma
- Sosyal çevre
- Medya etkisi
- Yaşıtları arasından farklı görünmeme isteği
- Fazla kilo
- Sosyo-ekonomik gelir düzeyinin fazla olması
- Özgüven eksikliği
Yeme Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir?
Yeme bozukluğu tedavisinin yapılması oldukça önemlidir. Tedavi edilmediği takdirde hayatı tehdit edebilecek farklı sonuçlar ortaya çıkabilmektedir. Bu sebeple de bir an önce tanı konulması ve tedaviye başlanması şarttır. Tedavi genel anlamda psikolojik destek ile yürümektedir. Bunun yanında belirli beslenme eğitimlerinin verilmesinin yanında ek olarak zaman zaman ilaç tedavisi de gerekli görülebilir.
Farklı hastalıklara da yol açması engellenmek için sıkı bir program izlenmelidir.