Boşanma Süreci
Boşanma süreci çoğu kişi için yıkıcı ve yıpratıcı bir durum olarak görülebilir. Bu anlamda büyük umutlar ile kurulan bir evliliğin çeşitli sorunlar nedeniyle bitmesinin hem iki taraf için de hem de eğer varsa çocuklar için de belirli psikolojik zorlanmalara sebep olabileceği bilinmektedir.
Bu anlamda boşanmaya sebep olan durumlardan başlanarak boşanma süreci ve elbette boşanma sonrası dönemler için psikolojik destek alınması ve psikolojiye yararı olacak aktiviteler yaparak genel anlamda hayat kalitesinin yükseltilmesi önemli bir durumdur.
Bununla birlikte dikkat etmeniz gereken bazı durumlar bulunur. Bu durumlardan biri de eğer var ise çocuklarınızın boşanma sürecinden nasıl etkileneceğidir. Bu yüzden de gerekli önlemlerin alınması ve önce çocukların durumunun da göz önünde bulundurulması şarttır.
Boşanma Sürecinin Psikolojik Etkileri
Boşanma sürecinin dahil olan her taraf içerisinde farklı psikolojik etkileri görülecektir. Bu anlamda boşanma süreci bir kayıp olarak da görülebilir ve yas dönemleri ile aynı etkileri gösterebilir. Kişinin psikolojik durumu depresif bir hal alabilirken, eskiden keyif aldığı birçok aktivitenin artık eskisi kadar zevk vermemesi gibi durumlar görülebilir.
Bu anlamda her iki taraf için de psikolojik destek önerilmektedir. Çiftler isteyerek ya da istemeyerek olduğu gibi birçok farklı sebepten dolayı boşanma kararı almış olabilirler. Bunun bir getirisi olarak da iki kişi arasında çözülemeyen sorunların terapi gibi tedavi yöntemleri sayesinde huzura erdirilmesi amaçlanmaktadır.
Boşanma Sürecinde Çocuklar
Farklı yaş aralığında bulunan çocuklar boşanma süreçlerinden olumsuz etkilenebilirler. Yeni bir hayat düzenine alışması gereken çocuklar için pedagoglardan yani çocuk psikologlarından yardım alabilirsiniz. Bu dönemde özellikle kendini suçlama gibi problemlerin çokça görüldüğü bilinmektedir. Bu sebeple de öncelik, çocuğun yaşam kalitesinin değişmemesi ve gelecekte kaynaklanabilecek psikolojik durumlardan kaçınılması adına boşanmanın çocuğun suçu olmadığının hissettirilmesi gerekir.
Zaman zaman olabilecek tartışmalar çocukların önünde olmamalıdır. Çocuklar karşı dürüst olunmalı ve bu anlamda bir çift için verilebilecek doğru kararın, gerektiği takdirde boşanmak olabileceği anlatılmalıdır. Aynı şekilde her iki ebeveyn de çocuğa ilgi ve sevgi göstermeli ve bu dönemde oldukça narin davranmalıdır. Bu şekilde çocuklar boşanma gibi yıkıcı dönemlerden en az hasarla kurtulabilirler.
Boşanma Sonrası Depresyon
Boşanma sonrası depresyon, değişen yaşam biçimi sebebiyle hem kadın hem de erkeklerde oldukça fazla görülmektedir. Bu anlamda bahsedildiği üzere biten ilişkinin ve değişen hayatın ardından bir yas tutma dönemi başlayabilir. Çocuğunuz için olduğu gibi sizin de bu dönemde psikolojik destek almanız gerekebilir.
Her farklı insanın yas veya kırıcı durumlarla baş etme durumu farklıdır. Bu sebeple de kendinize en uygun yöntemi elbette bir uzman kararlaştıracaktır. Aynı şekilde enerjinizi yüksek tutmanız, kendinizi farklı durumlara adamanız gerekebilir. Ancak oluşan mutsuzluğu arka plana atmak değil, kararında yaşayarak kendi içinizde veda etmek de olukça önemlidir.
Boşanma Süreci ve Sonrası İçin Psikolojik Öneriler
Boşanma sürecine psikolojik destek ve öneriler vermek gerekirse öncelik elbette bir terapist veya psikologtan yardım almak olacaktır. Bunun dışında normal bir zamanda size yaşam enerjisi veren durumlardan uzaklaşmamanız gerekir.
Arkadaşlarınızla görüşmek, ailenizle iletişime geçmek ve var ise çocuğunuzla zaman geçirmek kadar kendinize belirli bir zaman ayırmak da oldukça önemli bir detay olarak görülür. Bu sebeple de farklı hobiler kazanmak, geliştirmek ya da çeşitli meditasyon ve rahatlama yöntemlerinden yararlanmak sizin için oldukça iyi bir durum olacaktır.
Bu önerilere uyarak ve psikoloğunuzdan yardım alarak kolayca hayatınıza geri dönebilirsiniz. Son olarak eşler arasındaki genel mesafe ve saygının korunması da oldukça önemli bir durum olarak görülmektedir demek doğru olacaktır.