Bipolar Bozukluk

Bipolar bozukluk, aynı zamanda “manik depresif bozukluk” ismi ile de geçen psikolojik ve nörolojik bir bozukluktur. Genel olarak bu bozukluğa sahip kişi, günlük hayatında çeşitli sorunlarla karşılaşabilmektedir. Buna bağlı olarak davranışlar, insanlarla olan sosyal ilişkiler ve genel anlamda yaşam kalitesi etkilenmektedir.

Bununla birlikte bipolar bozukluk genel anlamda bir anda kendisini keyifli ve mutlu hissederken bir diğer anda fazlasıyla mutsuz ve keyifsiz olma durumudur. Gün içerisinde ya da aynı şekilde farklı zaman dilimlerine yayılmış olarak kişilerin yaşadığı düzensiz ruh hali değişimlerine konulmakta olan bir tanıdır. Aynı şekilde zaman zaman ataklar olabileceği de söylenebilir. Zaman zaman düşüş dönemleri depresyon ile karıştırılabilir.

Bipolar Bozukluk Nedenleri Nelerdir?

Bipolar bozukluk nedenleri dediğimizde karşımıza çeşitli durumlar çıkacaktır. Bu anlamda hem genetik hem de dış etkenlere bağlı olarak gelişebileceğini söylenebilir. Ancak bununla birlikte kesin nedeninin bilinmediğini de eklemek gerekir.

Bipolar bozuklukla alakalı en genel tanı, beyin fonksiyonlarını kontrol eden bir yapı olan kimyasalların genel adı olan nörotransmiterler içerisinde oluşan birtakım düzensizliklerden kaynaklı olduğu ile ilgilidir. Buna bağlı olarak ise kimyasal bozukluklar oluşur ve kişinin ruh halinde değişimler görünür.

Bipolar Bozukluk Belirtileri Nelerdir?

Bipolar bozukluk belirtileri, bozukluğun seviyesine ve dönemlerine bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Ancak en genel durumu, kişinin günlük bir düzeyde yaşadığı nedensiz ve aynı şekilde düzensiz ruh hali bozuklukları ve değişimleridir. Aynı şekilde bazı dönemlerde çeşitli halüsinasyonlar da görülebileceği tespit edilmiştir.

İlk olarak mani döneminden bahsetmek gerekirse, bu dönemde ruh hali oldukça coşkulu, neşeli ve yüksektir. Bu dönemde görülen bipolar bozukluk belirtileri hiperaktivite, nedensiz aşırı neşe, cinsel dürtülerin artışı, odaklanmada zorluk ve aşırı özgüven, para harcama isteği, uyuşturucu ve alkol kullanımında artış olabilir. Fazla hızlı konuşma, sabırsızlık ve devamlı para harcama da belirti olarak sayılabilir.

Bir diğer dönem olan depresif dönem ise kişinin ruh halinin düşüş gösterdiği dönemlerdir. Bu dönemin belirtileri ise yorgunluk, aşırı mutsuzluk, iştahsızlık, sanrılar, umutsuzluk ve fazla kuşkuculuk olarak sayılabilir.

Bipolar Bozukluk Tanısı Nasıl Konulur?

Bipolar bozukluk tanısı koymak için belirli durumların bulunması gerekir. İlk olarak kişinin düzensiz ruh hali değişimlerinin kanıtlanması, mani ve depresif dönemindeki belirtilerin görülmesi gerekir. Ancak elbette bunlarla sınırlı değildir. Bunlar dışında kalan çeşitli testler ve gözlemler gerekir. Bu anlamda atak dönemlerinin de dikkatli bir şekilde izlenmiş olması oldukça önemlidir.

Testler açısından ise kişiye MR testi istenebilir veya aktif tiroit olup olmadığı da kontrol edilmesi gereken alanlar arasındadır. Buna göre tiroit farklı hormonları kontrol etmesi ile bipolar bozukluğa benzer durumlar sunabilir.

Bipolar Bozukluk Tedavisi Nasıldır?

Bipolar bozukluk tedavisi öncelikle çeşitli terapiler ve ilaç desteği ile yapılmaktadır. Bununla birlikte hem hasta, hem doktor hem de hastanın yakınlarının tedavi yöntemi ile genel anlamda ilgili olması oldukça önemli bir husustur.

Duygu düzenleyici ilaçlar veya depresif dönemlerde alınabilecek terapi ve tedaviler vardır. Ayrıca farklı bir ilaç olarak antipsikotiklerden de faydalanılabilir.

Genel anlamda gerekli tedavi alındığı takdirde kişinin düzenli ve iyi bir yaşam kalitesi kazanması mümkün kılınabilir. Ayrıca kişinin yaşamında çevresindekilerin desteği de oldukça önemlidir. Buna bağlı olarak da her dönemde sevdiklerinin desteğini görmek bipolar bozukluğa sahip bir kişi için tedavi edici olarak görülebilecek yöntemlerden biri olarak karşımıza çıkacaktır.

All Team Members