Erektil Bozukluk

Herhangi bir bozukluk ya da sağlık sorunu olmadığı, normal durumlar içerisinde erkekler, atardamarlardan gelmekte olan kanın penisin toplardamarına ulaşması ile birlikte sertleşme sağlayarak bir cinsel birlikteliğe hazır hale gelmektedirler. Erektil Disfonksiyon nedir sorusu ise, sertleşmenin gerçekleşmemesi ve bu sebeple de cinsel sorunlar ortaya çıkması olarak cevaplanabilir. Bununla birlikte erkeklerde birtakım psikolojik sorunların da meydana geldiği bilinmektedir. Bu psikolojik problem, hem hormonlardan hem de genel anlamda kişinin cinsel bir birliktelik gerçekleştirememesinden kaynaklanabilmektedir.

Erektil Bozukluk Nedenleri Nelerdir?

Erektil Bozukluk, aynı zamanda “Erektil Disfonksiyon” adı ile de anılmaktadır. Bu anlamda erektil disfonksiyon sebepleri nelerdir dediğimizde karşımıza çıkacak olan liste, çeşitli sebeplere dayandırılabilmektedir. Buna göre hem geçici bir durum baş gösterebilir, hem de farklı problemlere dayanan kalıcı durumlar.

Geçici erektil disfonksiyon, birçok erkekte zaman zaman psikolojik sorunlar ya da kullanılan ilaçlar sebebiyle gelişebilir. Bunun yanında kalıcı erektil disfonksiyon, sorunun 6 ay veya daha uzun bir süre zarfında devam etmesi ile tanı koyulabilecek duruma gelir.

Kalıcı erektil disfonksiyonun sebeplerini sıralamak gerekirse ise yaşlılık ilk sırada yer alacaktır. Bunun yanında erkeklerde bulunan testesteron hormonunun yetersizliği veya düşüşü, sigara, alkol ve uyuşturucu gibi çeşitli zararlı alışkanlıklar, kalp ve damar hastalıkları, tansiyon, depresyon, anksiyete, stres ve sürekli olarak kullanılan ilaçların yan etkileri de erektil bozukluğa sebep olabilmektedir.

Erektil Bozukluk Belirtileri Nelerdir?

Erektil disfonksiyon belirtileri için ise, öncelikle peniste sertleşme olamaması ya da cinsel bir birleşme sırasında sertleşmenin aniden kaybolması sayılabilir. Bunun yanında sertleşme bozukluğunun kişide farklı psikolojik sorunlara yol açması da bir belirti olarak gözler önüne serilebilmektedir.

Erektil Bozukluk Kimlerde Ortaya Çıkar ve Sıklığı Nedir?

Erektil disfonksiyon genel olarak 40 yaş ve üzeri erkeklerde görülmektedir. Bu anlamda ilerleyen yaş büyük bir etkendir demek doğru olacaktır. Ayrıca çeşitli kalıtsal, kronik hastalıklara sahip kişilerde de görülebilmektedir.

Tüm bunların yanında günlük hayatta farklı sebeplerden dolayı baş gösteren stresten muzdarip kişilerde oldukça fazla görüldüğü tespit edilmiştir.

Erektil Bozukluk Tanısı Nasıl Konulur?

Erektil bozukluk tanısı koymak için belirli süzgeçler bulunur. Bu süzgeçler, kişinin geçici bir erektil disfonksiyon geçirip geçirmediğini kanıtlar ve ayrıca sorunun neden oluştuğunun tespit edilmesini kapsar. Buna göre ilk olarak fiziksel bir muayene gerekecektir. Fiziksel muayene ile hem nörolojik bir araştırma yapılır hem de testisler ve penis incelenir. Ayrıca genel bir psikolojik muayene de gerekli görülebilmektedir. Fiziksel anlamda son olarak tıbbi geçmiş incelenir. Buna göre kişinin kronik bir problemi olup olmadığına dikkat edilmektedir.

Kişinin geçmişteki ve şimdiki cinsel hayatına dair birtakım soruların cevaplanması da tanıda rol oynar. Ayrıca bazı test ve sözlü soru-cevap yapılması da önemli bir detay olarak kabul edilmektedir.

Erektil Bozukluk Tedavisi Nasıl Yapılır?

Erkekte erektil bozukluk tanısı konulduktan hemen sonra geniş bir tedavi süreci başlamaktadır. Buna göre erektil disfonksiyon ilacı kullanılabilmektedir. Bu ilaçlar genel anlamda bozukluğun etkilerinin en aza indirilmesinde kullanılırlar.

Bilinmesi gereken bir diğer önemli durum ise, erektil bozukluğun birtakım çevresel ve psikolojik düzenlemeler yapılarak da aşılabileceğidir. Buna göre günlük hayat içerisinde stresten uzak kalmak da etkili bir tedavi yöntemi olarak bilinir. Bu anlamda psikoloji kaynaklı sorunların giderilmesi için gereklidir. Bunların yanında ise oral tedavi yöntemleri, vakumlu aletler, topikal tedavi yöntemleri ve şok dalga tedavisi de uygulanabilecek tedaviler arasındadır.

All Team Members