Stresle Başa Çıkma ve Öfke Kontrolü
Stres ve öfke, farklı sebeplerden dolayı çoğu kişide kendini gösterebilecek durumlardır. Bu durumların aşırı bir hal alması ise, hem kişiyi hem de çevresini etkileyerek sosyal ilişkilerine olduğu kadar psikolojisine ve fiziksel sağlığına da zarar verebilecektir. Bu sebeple de çoğu uzman, stres ve öfkenin asıl olarak insani duygular olduğunu ve gerektiği takdirde gösterilmesinin sağlıklı olduğu kadar abartı derecesinde olduğunda da mutlaka kontrol altına alınması gerektiğinin önemini vurgulamıştır.
Stres kontrolü nasıl yapılır dediğimizde de, öfke ile başa çıkma stratejileri dediğimizde de ne kadar bağlantılı gözükse de birbirinden oldukça ayrı olan bu iki konsept için farklı durumlar ve metotlar öne çıkacaktır.
Stres ve Öfke Neden Oluşur?
Stres ve öfke, daha önce de tanımlandığı üzere tamamen insani duygulardır ve bu sebeple de küçük çocuklarda da yetişkin insanlarda da görülebilecektir. Stres neden oluşur dediğimizde ise bu tanıma bağlı kalarak, her türlü rahatsız edici sebebe hitaben oluşabileceğini söyleyebiliriz.
Öfke ise aynı şekilde oluşur. Ancak hem stres hem de öfkenin ana sebebi, kişinin hislerinde ve kendi psikolojisinde ön gördüğü veya hissettiği bir durumun bozguna uğramasıdır. Kişiler stres veya öfke duyduklarında farklı tepkiler verebilseler de bu tepkilerin belirli ve sağlıklı bir düzeyde tutulması oldukça önemlidir.
Öfke Kontrolü Nasıl Yapılır?
Öfke kontrolü nasıl yapılır dediğimizde yıllar boyunca araştırılarak öne atılmış ve birçok kişi için etkili olduğu bildirilmiş olan metotlar karşımıza çıkacaktır. Bu metotlar direkt olarak rahatlatma ve istenmeyen düşünceleri silme açısından işlev görmektedirler. Buna göre ilk olarak meditasyon, nefes teknikleri ve çeşitli egzersizler öne çıkacaktır. Bunlar, vücudu ve zihni normal seyrine geri götürerek öfkeyi en aza indirme emeliyle çalışmaktadır.
Alarm seviyesine geçen vücudun ve aynı zamanda zihnin kontrol edilmesi ustalık isteyecektir. Bu sebeple de her bir yöntemin düzenli olarak kullanılması oldukça önemlidir. Aynı şekilde öfke duyduğunuz durumlarla veya kişilerle yüzleşmeniz de farklı düşünceleri elimine ederek rahata ermenizi sağlayacaktır.
Stresle Nasıl Başa Çıkılır?
Stresle başa çıkmanın yolları ise öfke kontrolü ise oldukça benzerdir. Stres, kişinin günlük hayatında pek çok kez ortaya çıkabilir. Burada bilmeniz gereken en önemli durumlardan birisi, ilk olarak strese sebep olan durumun saptanmasıdır. Sonrasında ise bu durumu en iyi biçimde kontrol etmek gerekecektir.
Stresle baş etme yöntemleri arasında ise ilk olarak düzenli bir prosedür sağlanmalıdır. Buna göre meditasyon ve nefes egzersizlerinin yanı sıra, her insanın kafasını kötü düşüncelerden arındıracak belirli hobilere sahip olması etkili bir yöntem olarak görülmektedir. Bu hobiler, daha net bir görünüm sağlayarak strese sebep olan düşünceyi tamamen ortadan kaldırabilir ya da vücudunuzu ve beyninizi bir süreliğine daha sakin bir ortama sokabilir.
Ne Zaman Psikolog Yardımı Gerekir?
Ne zaman psikolog yardımı alınacağı, farklı bozukluklar içerisinde oldukça merak edilen bir konudur. Buna göre ne kadar hafife alınsa da her türlü zihinsel rahatsızlığın mutlaka psikolog kontrolünde üstesinden gelinmesi gerekir.
Bunun başlıca sebeplerinden biri de hem stresin hem de öfkenin asıl olarak farklı bir psikolojik bozukluktan kaynaklanabiliyor olabileceğidir. Bu sebeple de kendiniz yaptığınız uygulamalar, her zaman kesin sonuçlar vermeyebilir.
Psikologlar sizin için uygun yöntemleri belirleyecek, gerektiğinde ilaç takviyeleri sunacak ve özel olarak belirlenmiş bir programa uygun kalarak zihninizin en doğru şekilde işlemesinde yardım sağlayacaktır. Sizin için en doğru psikolog veya terapisti seçmeniz ise büyük önem taşır. Buna göre uzmanlık seviyelerini ve sizinle kurulan iletişimi tartmalısınız.