Bulimia Nervoza
Bulimia nedir tarzında sorularla sıklıkla gündeme gelen bulimia nervoza rahatsızlığı potansiyel olarak ve ciddi bir şekilde hayatı risklere yol açan yeme bozukluğu çeşitleri arasında yer alır. Bulimia hastaları genelde gizli bir biçimde aşırı miktarda ve kontrolsüz olarak yemek yiyebilir. Bu tarz yeme ataklarının peşinden aldıkları kaloriden kurtulmak amacıyla sağlıksız şekilde eylemler gerçekleştirebilir.
Bulimia rahatsızlığını yaşayan kişiler tarafından fazla kalorilerden kurtulmak için sağlıksız yöntemlerinden denenir ve bu durum hayatı riske atabilir. Bulimia rahatsızlığı olan kişiler genelde vücut şekillerine ve kilolarına takıntılı bir yaklaşım içindedir.
Kişi kendisine ciddi ve sert bir şekilde eleştirel yaklaşabilir. Durum yalnızca yeme bozukluğu ile ilgili değil psikolojik süreçler ile de yakından ilgili olduğu için ve kişinin kendini nasıl gördüğü ile yakından ilgili olması nedeniyle tek başına atlatılması zor bir durumdur.
Bir psikiyatri uzmanından yardım alarak doğru bir biçimde geliştirilen tedavi süreciyle kişi kendisi ile ilgili çok daha olumlu görüşleri sahip olarak sağlıklı yeme alışkanlıklarını benimser ve rahatsızlığın önüne geçilebilir.
Bulimia Nervoza Nedenleri
Bulimia Nervoza nedenleri açısından değerlendirildiğinde kanıtlanmış net bir sebep belirtilmemektedir. Diğer yeme bozukluklarında görüldüğü gibi duygusal, biyolojik, genetik sağlık ve toplumsal etkenler gibi oldukça çeşitli faktörlerin rol aldığı bilinmektedir. Kadınlarda Bulimia Nervoza görülme olasılığı erkeklere göre daha fazladır. Bununla birlikte Bulimia Nervoza genelde ergenlik sonu ya da yetişkinliğe geçiş sürecinde ortaya çıkar.
Bir kişi de bu rahatsızlığın riskini artırabilecek belli faktörler yer alabilir. Bunların başında kalıtsal etkenler ve biyolojik durumlar gelir. Çocuk, ebeveyn ve kardeş gibi yakın akrabalar arasında görülen yeme bozukluklarının kişide hastalık riskini yükselttiği bilinmektedir. Aynı zamanda genetik bir bağlantı olabileceğine dair izlenimi vermektedir.
Bunun yanı sıra duygusal ve psikolojik hassasiyet de çeşitli beslenme bozukluklarına neden olabilmektedir. Depresyon ve anksiyete bozuklukları ya da zararlı madde kullanımı gibi sorunlar Bulimia Nervoza gibi rahatsızlıkları tetikleyebilir. Çevresel etkenler, travmatik olaylar ya da stres gibi pek çok durum bu rahatsızlığa yakalanma riskini artırmaktadır.
Bulimia Nervoza Tedavisi
Bulimia Nervoza tedavisi noktasında bireyin olayın durumu ve şiddetine bağlı olarak birden çok tedaviye ihtiyacı olabilmektedir. Ancak ilk olarak bir psikiyatrist desteğine başvurmak gerekir. Süreç içerisinde psikiyatri uzmanı, yeme bozuklukları konusunda tecrübeli bir diyetisyen ve ailenin desteği ile tedavi aşamaları sürdürülmelidir.
Bulimia Nervoza tedavisi noktasında psikoterapi yöntemi en sık kullanılan teknikler arasında yer alır. Psikolojik danışmanlık ya da konuşma terapisi olarak da adlandırılır. Kişinin bu rahatsızlığı ve onunla ilgili olan ayrıntılı meseleleri bir uzman ile görüşmesi sürecini içerir. Psikoloji alanında çeşitli tedavilerin Bulimia Nervoza rahatsızlığını iyileştirmede farklı şekillerde yardımcı olduğu bilinmektedir.
Aynı zamanda bilişsel davranışçı terapi yöntemleri de kişinin beslenme alışkanlıklarını normal hale getirmesi ile birlikte olumsuz inanç kalıpları ve sağlıksız davranışların tanıması noktasında bilinçlenmesine yardım etmektedir. Bu yanlış kalıp yargıların yerine olumlu ve sağlıklı tutumların yerleştirilmesi önemlidir.
Bulimia Nervoza nasıl kurtulurum diye soranlar için her şeyden önce bir uzman yardımı gerekli olmaktadır. Bunun yanı sıra kişinin beslenme sırasında aşırıya gitmesi ve kontrol kaybı yaşaması, sonrasında kilo alma durumuna engellemek için kendisini kusmaya zorlaması ya da haddinden fazla egzersiz yapması gibi durumlarla komplike bir rahatsızlık olanBulimia Nervoza’nın; bir yeme bozukluğu olduğu kadar psikiyatrik rahatsızlık olduğu da bilinmelidir. Buna yönelik olarak eleştirel bir tavır takınmaktan ziyade süreci en doğru biçimde yönetmek gerekir.