Vajinismus

Vajinismus, kadınlarda farklı sebeplerden dolayı ortaya çıkan bir cinsel bozukluk olarak bilinmektedir. Bu anlamda cinsel birleşme sırasında kadınların vücudu, birleşmenin sağlanabilmesi adına belirli koşulları sağlamaktadır. Vajinismus ise tıbbi açıdan, kasların istemsiz bir biçimde kasılması olarak tanımlanmaktadır. Bu sebeple de cinsel birleşme sırasında belirli rahatsızlıklar ortaya çıkabilmektedir. Fiziksel rahatsızlıkların yanında kişiye psikolojik olarak da yara verebilen bu hastalık, evliliklerin ve ilişkilerin zedelenmesine de sebep olabilir.

Zaman zaman bu durum, cinsel isteksizlik ile karıştırılmaktadır. Ancak bilinmesi gereken, bu hastalığın isteksizlikle ilgili olmadığı ve medikal bir duruma işaret ettiğidir. Çoğu zaman ise psikolojik kaynaklı olduğu bilinmektedir.

Vajinismus Belirtileri Nelerdir?

Vajinismus belirtileri arasında ilk olarak cinsel birleşme sırasında ortaya çıkan kasılmalar sayılabilmektedir. Bunun yanında ilişki sürerken ortaya çıkan ağrı ve acı duygusu, jinekolojik muayeneler sırasında acı hissedilmesi, tampon kullanırken ağrı hissedilmesi ve buna göre cinsel birleşmenin de zor oluşması sayılabilir.

Vajinismus Nedenleri Nelerdir?

Vajinismus sebepleri ise oldukça çeşitli olabilse de bahsedildiği üzere genel anlamda psikoloji kaynaklıdır. Ancak elbette farklı fiziksel problemlerden de kaynaklı olabilir. Psikolojik sebepleri sıralamak gerekirse öncelikle ilk cinsel birleşmeden duyulan kaygı, farklı depresyon ve anksiyete türleri, cinsellik ile ilgili verilen yanlış bilgilerden oluşan korku ve iki eş arasında bulunan uyumsuzluk ve gerginlik verilebilir.

Bunun dışında ise fiziksel hastalıklardan ortaya çıkan vajinismus, vajinal enfeksiyonlar, fiziksel travmalar, vajinanın normal bir yapıda olmaması, menapoz, kistler, kürtaj ve doğum ile ortaya çıkabilmektedir.

Vajinismus tedavisinde ilk olarak sebebinin belirlenmesi oldukça önemli bir detaydır.

Vajinismus Kimlerde Görülür ve Sıklığı Nedir?

Vajinismus genel anlamda psikolojik olarak cinsellik ile ilgili bir travma yaşamış kişilerde, vajinası normal bir yapıda olmayan kişilerde, yaş almış kadınlarda ve genel olarak farklı vajinal hastalıkları olan kadınlarda görülebilir.

Toplum içerisinde görülme sıklığı ise uzmanlar tarafından %5 ila %17 aralığında hesaplanmıştır.

Vajinismus Tanısı Nasıl Konulur?

Vajinismus tanısında ilk olarak sebebinin belirlenmesi önemli bir durumdur. Buna göre kişide oluşan bu cinsel hastalığın psikolojik kaynaklı mı yoksa fiziksel kaynaklı mı olduğu bilinmelidir. Buna göre psikolojik kaynaklı vajinismusun tespit edilmesinde psikolojik muayeneler istenecektir. Bu anlamda öncelikle anksiyete bozukluklarının da vajinismusa sebep olabileceğini bilmek gerekecektir.

Bunun yanında fiziksel bir muayene gerekebilir. Aynı zamanda doktorlar detaylı bir tıbbi geçmiş de isteyebilirler. Bu tıbbi geçmişler ise hastada oluşmuş ve oluşabilecek cinsel durumların sinyalini vermektedir.

Vajinismus Tedavisi Nasıl Yapılır?

Vajinismus tedavisi için çeşitli yöntemler uygulanabilmektedir. Buna göre ilk olarak psikolojik durumlardan kaynaklanan vajinismus için cinsel terapi uygulanabilmektedir. Aynı zamanda davranışsal terapiler de önerilmektedir. Bu tedavi yöntemleri ile birlikte kadınlarda vajinismus tedavisinde önemli yollar kat edilebilmektedir. Bu tedavi yöntemleri genel olarak cinsellik açısından oluşmuş yanlış algıların kırılmasında görevlidir.

Bunun yanında elbette fiziksel sorunlardan kaynaklanan vajinismus için öncelikle muayene gerekecektir. Bu muayene sonrasında vajina bölgesinde bulunan sorunlar tespit edilir ve doğru yöntemlerle tedaviler uygulanır. Buna göre ilaç tedavileri de yararlı bir yöntem olabilir. Ayrıca farklı tedavi yöntemleri arasında egzersizler de tavsiye edilebilir. Vajinismus parmak egzersizleri resimli olarak da sunulmaktadır. Buna göre vajina üzerinde uygulanabilecek çeşitli masajlar ve teknikler ile bölgede rahatlama sağlanabilir.

Vajinismus, genel anlamda çözülmesi gereken bir aile problemi olarak ele alınmalıdır. Buna göre eşler arasında bulunan sorunların giderilmesi, ilişkinin düzenlenmesi, vajinismusun tedavisi için oldukça önemlidir.

All Team Members