Panik Bozukluk

Panik Bozukluk, birçok kişi için günlük yaşamı, insan ilişkilerini ve en çok da kişinin kendi iç dünyasını etkileyen psikolojik bir bozukluk olarak karşımıza çıkmaktadır. Panik bozukluğa sahip kişiler, “panik atak” durumunu, güçlü bir korku ve kaygı hissi olarak tanımlamaktadırlar. Bu anlamda anksiyete gibi bir bozukluğa oldukça benzeyen panik atak için öncelikle diğer kaygı bozukluğu unsurlarının da aranması gerekecektir.

Panik bozukluk genellikle çocukluk ve ergenlik yıllarında ortaya çıkmaktadır. Bu dönemde kendilerini bulmaya çalışan ve hassas olan çocuklar, özellikle belirli duygusal veya fiziksel travmalara maruz kaldıklarında psikolojide oluşan hasarlar sebebiyle panik bozukluklar oluşabilmektedir.

Panik Bozukluk Neden Olur?

Panik bozukluk nedenleri dediğimizde aklımıza gelmesi gereken farklı durumlar üst sırada yer alsa da asıl olarak daha derinden incelenmesi gerekir. Hem tanı hem de tedavi süresince bir bireye özel olarak panik bozukluğun sebeplerinin bulunması hayati önem taşıyacaktır.

Panik bozukluğun sebebi hala tam olarak anlaşılamamıştır. Ancak uzmanlar tarafından hem psikolojik hem de nörolojik sebeplerle oluşabileceği tartışılmaktadır. Buna göre erken yaşta oluşan ve desteksiz bırakılan travmaların büyümesi psikolojik kaynağı olarak bilinecektir. Bunun yanında beyin içerisinde bulunan birtakım nörotransmitterlerin gösterdiği dengesizlikler ve buna bağlı olarak oluşan kimyasal bozukluklar da nörolojik panik bozukluk sebebi olarak bilinmektedir.

Panik Bozukluk Belirtileri

Panik bozukluklar, vücut içerisinde sinir sistemine etki etmektedir. Buna göre en mantıklı açıklanış şekli de, vücudumuzun ve beynimizin yıllar boyunca hayatta kalmak adına öğrendiği teknikleri, modern günde asıl olarak “tehlike” statüsü taşımayacak şeylere uyarlamasıdır. Panik atak geçiren bir kişide oluşacak belirtiler ise şu şekilde olacaktır;

  • Nefes darlığı
  • Üşüme
  • Titreme
  • Sıcak basması
  • Bulantı
  • Terleme
  • Karın ağrısı
  • Baş dönmesi
  • Belirli uzuvlarda uyuşma
  • Kalp atışlarının hızlanması
  • Ağız kuruması
  • Aşırı panik
  • Gerçeklikten soyutlanma (derealizasyon)
  • Kendinden soyutlanma (depersonalizasyon)

Panik bozukluk belirtilerini kişiler belirli bir sebebe bağlı olarak gösterseler de, sebep kimi zaman diğer insanlar için çok da önemli bir durum olarak gözükmeyebilir. Tamamen kişiye bağlı olarak gelişen panik atak 10 dakika içerisinde en üst seviyede gözlenecektir.

Panik Bozukluk Tanısı Nasıl Konulur?

Panik bozukluk tanısı koyabilmek için öncelikle elbette uzman bir psikoloğa danışmanız gerekecektir. Buna göre hem fiziksel hem de psikolojik muayene yapılacaktır. Fiziksel testler tamamen beyin ile ilgilidir ancak EKG gibi farklı testler de gerekli görülebilir.  EKG istenmesinin sebebi ise tamamen oluşan çarpıntı ve kalp sıkışmalarının ritmik problemlerden kaynaklanıp kaynaklanmadığını çözmektir. Sözlü yani psikolojik testler ise kişinin geçmişi ile ilgilidir. Bu anlamda spesifik olarak geçmişin ve hissedilenlerin ayrıntılı bir tarifi istenecektir.

Bunun yanında bahsedildiği üzere anksiyete ya da bu tarz farklı bozukluklarla da benzerlik gösterebilen panik atak için detaylı bir izleme süreci gerekecektir.

Panik Bozukluk Tedavi Süreci

Panik bozukluk tedavisi denildiğinde birkaç farklı durum akla gelebilir. Buna hitaben ilk olarak genellikle ilaç tedavisi uygun görülmektedir. İlaçlar panik bozukluğun etkilerini azaltabilir ve aynı şekilde günlük hayat içerisinde daha rahat bir yaşantı sürülmesinde yardımcı olabilir. Ancak bilinmesi gereken en önemli durum, panik atak ilaçlarına eşlik edecek bir psikolojik terapinin de oldukça mühim olduğudur.  Böylelikle kişinin düşünce şekli ve aynı anlamda durumlara verdiği tepkilerin farklılaşması amaçlanmaktadır. Panik bozukluk yapılandırılmış seanslarla tedavi edilebilen bir rahatsızlık olup, Bilişsel Davranışçı Terapi ve EMDR en hızlı sonuç veren tedavi yöntemleridir.

All Team Members