Okul Korkusu

Okul korkusu, farklı sebeplerden dolayı ortaya çıkmış olabilen bir durumdur. Bu anlamda çocuklar, okula gitmekten ve okulda bulunmaktan kaçacaktır. Okula gitmek, küçük çocukların sürekli bir şekilde evde olmasından sonra hem güven alanlarından ve ebeveynlerinden ayrılması, hem de farklı sosyal çevrelere girmesi demektir.

Okul fobisi nedir dediğimizde, görülme sıklığı da merak edilebilir. Buna göre görülme sıklığı, %4-5 oranında seyreder. Bunun yanında küçük çocuklarda daha sık görülse de çeşitli durum veya travmalardan dolayı daha büyük çocuklarda da görülebilir. Ayrıca uzmanların görüşlerine göre orta derecede sosyo-ekonomik düzeye sahip ailelerin çocuklarında daha fazla görüldüğü saptanmıştır.

Okul Korkusu Neden Oluşur?

Okul korkusu genel olarak ayrılık korkusu olarak oluşacaktır. Buna göre bahsedildiği üzere küçük bir yaşta hayatın değişmesi durumu ortaya çıktığından adapte olmakta güçlük çekilebilir. Ebeveynlerin yanından ayrılmak, öğretmenleri bir otorite figürü olarak görmek ve yaşıtları ile iletişim kurmakta zorluk zaman zaman küçük çocuklar için rahatsız edici olabilir.

Okul korkusu sebepleri arasında özellikle yeni ve farklı durumlara atılan çocukların, yeni bir ortamın kurallarını öğrenmede güçlük çekebilmesi bulunacaktır. Bunun yanında bir başka durum ise aynı şekilde bu yeni ortamda kendini yalnız hissetme olarak tanıtılabilir. Özellikle utangaç çocuklarda bu durum daha sık görülmektedir.

Son olarak hem küçük hem de daha büyük çocuklarda ebeveynlerin beklentilerini karşılamak adına görülen kaygı da okul korkusunu oluşturabilecek sebepler arasında sayılacaktır. Gençlerde yani daha önce okula gitmiş çocuklarda okul korkusu, okulda yaşanan can sıkıcı bir durum ile birlikte oluşabilecektir.

Bunların yanında özellikle aşırı koruyucu ailelerde büyüyen çocuklarda, ebeveynlere fazla bağımlı olan çocuklarda ve ısrarcı ya da “talepkar” olarak bahsedilebilen çocuklarda daha fazla görülecektir.

Okul Korkusu Belirtileri Nelerdir?

Okul korkusu kendini farklı şekillerde gösterebilse de her çocukta aynı şekilde görülen birkaç durumdan söz edebiliriz. Buna hitaben okul fobisi belirtileri şu şekilde sıralanabilecektir;

  • İştahsızlık
  • Sıkıntı ve keyifsizlik
  • Uyumada güçlük çekme
  • Nedensiz ağlama veya sinir krizleri
  • Alınganlık
  • Mide bulantısı
  • Karın ağrısı
  • Baş ağrısı ve baş dönmesi

Bu belirtiler genel anlamda okula gitme zamanı geldiğinde etkisini güçlendirebilir. Bununla birlikte okul korkusu ile doğru baş edilmediğinde belirtilerin güçlenebileceğinden de bahsetmemiz gerekir.

Okul Korkusu Tedavisi Nasıl İşler?

Okul korkusu tedavisi genel olarak sözlü terapilerle işleyecektir. Çocukların zihnindeki olumsuz okul düşüncesini kırmak için birtakım çalışmalar yürütülebilir. Aynı şekilde ebeveynlerden ayrılma korkusu için de belirli alıştırmalar önerilecektir.

Bununla birlikte tedavi süresince psikolog, ebeveyn ve öğretmenin iş birliği oldukça önemlidir. Böylelikle her gelişmeden ve yapılması gerekenlerden haberdar olan taraflar, çocuk için en iyisinin ne olduğuna daha etkili bir biçimde karar verebileceklerdir.

Okul Korkusu Oluşması Nasıl Engellenir?

Okul korkusunun oluşması, birkaç farklı yöntem kullanarak henüz başlamadan engellenebilir. Bu anlamda ailede yeni bir çocuk doğduğunda, ev veya şehir ya da ülke değiştirme gibi taşınma durumları olduğunda, ailede bir kayıp yaşandığında, ebeveynlerin boşanması durumunda, ailede bir kriz geliştiğinde oluşabilen okul korkusu, öncelikle bu durumların iyi ve planlı bir şekilde idare edilmesi ile birlikte kolayca önlenebilir.

Bunun yanında özellikle ebeveynlerin kaygılarını çocuklara yansıtmaması, yaşıtlarıyla kıyaslamaya gitmemesi ve ayrıca çocuğa iyi davranışlarından dolayı ödüllendirme yöntemlerini uygulaması da önemlidir.

Son olarak, okul korkusu ortaya çıkmaya başladığı takdirde okul hakkında pozitif düşüncelerin empoze edilmesi ve aynı şekilde gönüllendirme önemli bir unsurdur. Aynı şekilde okula gitmenin sistematik olarak planlanması, gerektiği takdirde öncelikle günde birkaç saat ile başlayarak çoğaltılması önerilebilir. Bu küçük uygulamalarla birlikte okul fobisinin yenilmesi de oldukça kolay olacaktır.

All Team Members