Kaygı Bozukluğu

Kaygı Bozukluğu Son günlerde adından sıklıkla söz edilen kaygı bozukluğu nedir? Bir diğer adı anksiyete olan durum; psikolojik rahatsızlıklar arasında yer alır. Günlük yaşam içerisinde herkeste ufak çaplı anksiyete durumu meydana gelebilir.

Çünkü kaygı, kişilerde belli bir aşamaya kadar doğal bir süreçtir. Bu durum normal olmakla birlikte; kaygı düzeyinde yoğunluk söz konusu olduğunda; kaygı bozukluğunun tıbbi bir şekilde ele almak gerekir.

Kaygı Bozukluğu Nedir?

 Anksiyete bozukluğu temel olarak; yukarıda tarif edildiği şekilde kişilerde devamlı hale gelmiş olan ve yoğun olarak süren bir endişe halini gösterir. Kimi zaman kişi tarafından tek başına yönetilmesi zor olan bir rahatsızlıktır.

Kaygı Bozukluğu Belirtileri

Aşırı kaygı bozukluğu gibi durumlarla kendini belli eden anksiyete, genel olarak çocukluk ve gençlik yıllarında başlayarak yetişkinlik sürecine kadar devam edebilir. Yetişkinlik dönemine girmesinden sonra azalma eğilimi gösterir.

Kaygı bozukluğu belirtilerinde ilk olarak kişinin kendisini panik durumunda, huzursuz ve gergin hissetmesi durumu vardır. Kötü bir şey olacağına dair endişeli bir ruh hali ve konsantrasyon sorunu gibi unsurlar devreye girer.

Bunun yanı sıra fiziksel olarak çeşitli etkileri de bulunur. Örnek olarak ellerde titreme, hazımsızlık, ağız kuruluğu ve nefes darlığı gibi şikayetler eşlik edebilir. Özellikle uyku sorunlarının kaygı bozukluğuna dair en önemli belirtiler arasında yer aldığı ifade edilebilir.

Kaygı Bozukluğu Tedavi Yöntemleri

Kaygı bozukluğu tedavisi aşamasında birkaç unsurun birlikte değerlendirilebileceği görülmektedir. Her rahatsızlık durumunda olduğu gibi psikolojik bir rahatsızlığı ifade eden kaygı bozukluğunda da uzmana danışmak önemlidir.

Gerek kaygı bozukluğundaki belirtileri azaltmak gerekse de bu süreci en rahat şekilde geçirerek ortadan kalkmasını sağlamak amacıyla çeşitli başarılı yöntemler uygulanmaktadır. Bunlardan birisi olan psikoterapi; genel olarak bir terapist eşliğinde kaygıya dair semptomların azaltılmasını amaçlar.

Tedavi aşamasında sık sık gündeme gelen bir başka yöntem de bilişsel davranışçı terapi yoludur. Kaygı oluşturan durumlara karşı nasıl bir yol izlenebileceği ve durumun nasıl yönetilebileceğini dair bilgi verilen bir tedavi şeklidir.

Kaygı bozukluğu tedavi sürecinde bir diğer yöntem; ilaç tedavisi uygulamaları olmaktadır. Bu süreç elbette bir uzman tarafından gerekli görüldüğü takdirde ve son yöntem olarak başvurulur. Daha önce kişi ile doğru iletişim ve rahatlatma süreçleri ile ilerler.

Kaygı Bozukluğu Sürecine Dair Ayrıntılar

Kaygı bozukluğu yaşayanlar tarafından durum zaman zaman yönetilemez gibi görünebilmektedir. Ancak kaygı bozukluğu tedavisi mümkün olan ve doğru bir yaklaşımla rahatlıkla aşılabilecek bir sorundur. Bu aşamada bir uzmandan destek almak oldukça önemlidir.

Aynı zamanda anksiyete bozukluğuna dair farklı içerikler mevcuttur. Bu içeriklere dair bilgi alınabilmesi açısından da uzman desteği gerekir. Kaygı bozukluğunda birkaç çeşit göze çarpar. Örnek olarak belirli fobilere dair bir kaygı bozukluğu durumu yaşanabilirken, ayrılık kaygısı dolayısıyla da anksiyete oluşabilir. Ya da seçici dilsizlik olarak ifade edilen ve genelde çocukların ailesi ile iletişim kurmasına rağmen toplumsal hayatta konuşamadığı durumlarda ortaya çıkan bir anksiyete çeşidi vardır.

Bir diğer kaygı bozukluğu çeşidi olan agorafobi ise kalabalık bir içerisinde acil bir duruma karşı hareket yeteneğinin kısıtlı olması nedeniyle duyulan endişe durumudur. En yaygın gözlenen kaygı bozukluğu çeşitleri arasında yer alan panik atak ve sosyal kaygı bozukluğu ise tamamen farklı anksiyete içerikleridir.

Bunun dışında ortada belirli bir neden olmaksızın duyulan aşırı endişe durumuna genelleştirilmiş kaygı bozukluğu denilmektedir. Anksiyete bozukluğu nedir  sorusunun cevabını en doğru şekilde verebilmek için; bir uzman tarafından hangi kaygı bozukluğu türünün mevcut olduğunun anlaşılması gerekir.

All Team Members