Sınav Kaygısı

Ülkemizde hem ortaokuldan hem de liseden mezun olurken girmemiz gereken birtakım sınavlar bulunmaktadır. Bu sınavlar en önemlileri olmakla birlikte aynı zamanda farklı yeterliliklerin kanıtlanması adına da girilecek sınavlar hayatın her alanında kendini gösterebilir. Bu sebeple de birçok kişide sınav kaygısı kendini gösterebilir.

Sınav kaygısı özellikle küçük çocuklarda ve gençlerde yani hayatını henüz yeni planlamaya başlamış kişilerde görülür. Hafife alınmaması gereken bir sorun olarak mutlaka ebeveynlerin tam desteğini gerektirecektir. Kişi hayatının önemli bir bölümü olan bu sınavlara hazırlanırken aynı zamanda kaygı ve korku ile de nasıl baş edeceğini öğrenmelidir.

Sınav Kaygısı Neden Oluşur?

Sınav kaygısının nedenleri arasında pek çok durum olabilse de elbette öncelikle dış çevrenin sunmuş olduğu olumlu ya da olumsuz baskı sayılabilir. Buna göre bir çocuk “yapamayacaksın” kalıbını duyduğunda kendinden şüphe edecektir. Ancak aynı şekilde fazla güvenildiğinin sürekli dile getirilmesi de strese sokabilir. Bu anlamda nötr olmalı ve öncelikle stres ile baş etmenin önemini çocuğa açıklamalısınız.

Sınav kaygısı aynı zamanda kişinin kendi, bireysel düşüncelerinden dolayı da oluşabilir. Buna göre çocuk hayatı boyunca başarısını göstermek için çabalarken bu tarz önemli sınav gibi durumlar kesin başarı tescili olarak görülürler. Bu sebeple de kendisini stres altında hissedebilir ve yapamayacağını ya da bir şeylerin ters gideceğini düşünebilirler.

Sınav Kaygısı Belirtileri Nelerdir?

Sınav kaygısı belirtileri arasında bulunanlar genel anlamda psikolojik durumlar olsa da fiziksel olanlar da liste içerisinde kendisini belli edebilecek niteliktedir. Bu anlamda her iki şekilde de sınav kaygısı duyulabileceğinden bahsetmemiz gerekir. Özellikle psikolojik durumlar, kendilerini fiziksel olarak açığa vurduklarında fazlasıyla rahatsız edici olabilirler. Buna göre de erken saptanması ve önlem alınması oldukça önemli olarak görülmektedir.

Sınav kaygısı belirtileri şu şekilde sıralanabilir;

  • Okuduğunu anlamama
  • İletişimde güçlük
  • Sürekli düşünce hali
  • Halsizlik
  • Depresyon
  • Kaygı ve korku
  • Aşırı sinir
  • Dikkat eksikliği
  • Karın ağrısı
  • Mide bulantısı

Bu belirtileri gösteren çocuğunuzun sınav ya da okul kaygısı içinde olması öngörülebilir bir durumdur.

Sınav Kaygısı ile Nasıl Baş Edilmesi Gerekir?

Sınav kaygısı ile baş edilmesi adına ilk olarak sınavın önemi unutulmadan sağlığın daha önemli olduğu çocuğa empoze edilmelidir. Bununla birlikte çeşitli nefes egzersizleri, meditasyon ya da yoga gibi uygulamalar önerilebilmektedir. Burada ebeveynlerin rolü de öğretmenlerin rolü de oldukça önemlidir.

Bunlarla birlikte sınav kaygısını en aza indirmek adına mutlaka psikolojik destek gerekli olacaktır. Buna göre uzman bir psikolog, çocuğunuz için en iyi olanı anlayabilir ve kendisini geliştirme yolunda yardımcı olabilir. Gerekli görüldüğü takdirde ise ilaçlar verilmesi de ayrıca sınav kaygısı tedavisi için uygun olabilecektir.

Sınav Kaygısı İçin Ebeveynlerin Desteği Gerekli Midir?

Sınav kaygısı için ebeveyn desteği, kaygının yenilmesinde en önemli durum olarak bilinmektedir. Buna göre, ebeveynlerin çocuğa herhangi bir psikolojik baskı yapmadan kaçınması gerekir. Sizin nasıl davranmanız gerektiğini ise en iyi uzman bir psikolog belirtecektir.

Bunun yanında çocuk için doğru ortamın oluşturulması ve yüreklendirilmesi de oldukça önemlidir. Aksi takdirde okuldan kopma gibi durumlar da gün yüzüne çıkabilir. Büyük bir hassasiyetle ilgilenilmesi gereken bu dönemde ebeveynler kadar öğretmenlerin de desteği önemlidir.

Kısaca, çocuğun hayatındaki her örnek figürün davranış dengesini tutturması ve buna göre de iyi bir destek verebilmek adına farklı yardımları sağlaması da gerekebilir. Burada yine en iyi araç psikologlar olacaktır. Psikolog, ebeveyn ve öğretmen iş birliği çocuk için en faydalı olacak durumdur.

All Team Members